Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Το αρχαιολογικό του μουσείο εγκαινιάστηκε το 2010 και κερδίζει όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον των ξένων κυρίως επισκεπτών. Στο φωτεινό ισόγειο απλώνεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης της Σάμου. Η μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Σαμίων μοίραζε δωρεάν σιτάρι στους πολίτες το οποίο μάλιστα αγόραζε από θεσμοθετημένο ειδικό ταμείο, αξίζει την προσοχή σας. Οσο για το κεφάλαιο του ταμείου προερχόταν από συνδρομές εύπορων πολιτών.

Δεν είναι η μόνη λεπτομέρεια που αποδεικνύει τον πλούτο και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού του νησιού. Οι παιδικές ταφές από τη θέση Κλήμα Ηραίου, τα δείγματα του ρυθμού των αιγάγρων, οι ιωνικές και σαμιακές κύλικες, ο τρίμυξος λύχνος του 560 π.Χ., η ανάγλυφη πήλινη πλάκα με παράσταση Νίκης σε άρμα (400-375 π.Χ.) είναι ορισμένα από τα εκθέματα που ξεχωρίζουν. Οπως τα 27 αργυρά νομίσματα από τους Ελληνιστικούς χρόνους που βρέθηκαν θαμμένα κάτω από δάπεδο δωματίου. Στον όροφο περιμένουν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες (6 εικονιστικές κεφαλές) που η ζωή τους συνδέθηκε με την ιστορία του νησιού, σημαντικά έργα και τους χειμώνες στην πολυτελή έπαυλη του λόφου του κάστρου. Από τα ευρήματα της γεωμετρικής νεκρόπολης ο επισκέπτης συνήθως στέκεται στην υδρία με εγχυτρισμό βρέφους, αλλά και στα τέσσερα επίπεδα της κατασκευής που στήθηκε στο κέντρο της αίθουσας για να τονιστούν οι διαφορετικές εποχές των τάφων (γεωμετρικοί, αρχαϊκοί, ελληνιστικοί, ρωμαϊκοί). Έξυπνη λύση και η επιλογή της γιγαντο-οθόνης στην οροφή, όπου προβάλλονται αποσπάσματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη.

Η προθήκη με τις πήλινες γυναικείες πλαγγόνες είναι το κέντρο της προσοχής συνήθως των γυναικών, ενώ οι άντρες επισκέπτες προτιμούν το δυτικό τμήμα με την αρχαϊκή γλυπτική. Τη σειρά των εντυπωσιακών κούρων που σαστίζει και τα παιδιά, τον ενεπίγραφο του Λεύκιου, τον ντυμένο του Κάβο Φονιά (ρούχα φορούσαν μόνο τα γυναικεία αγάλματα) κάπως άσχημο με αιγυπτιακά χαρακτηριστικά, το εντυπωσιακό άγαλμα της Αφροδίτης, αλλά και τον τεράστιο τοίχο με τα υπαίθρια ιερά.

Παλαιοντολογικό Μουσείο

Στους Μυτηλινούς.

Μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο που αφορά το τεράστιο νεκροταφείο από προϊστορικά ζώα που έχει ανακαλυφθεί στο νησί της Σάμου . Στο μουσείο αυτό θα θαυμάσετε τα οστά πόλλων ζώων τα οποία αποτελούν τον πρόδρομο της σημερινής άγριας φυσικής ζωής .Οι παλαιοντολόγοι έχουν ονομάσει ένα από αυτά τα ζώα <<Σαμοθήριο >> , το οποίο ήταν ένα είδος τεράστιας καμηλοπάρδαλης . Επίσης έχουν βρεθεί οστά του μικροσκοπικού αλόγου της Σάμου , το οποίο έχει τρία δάχτυλα στο κάθε πόδι , κεφάλι ρινόκερου με τρομερό σαγόνι και κοφτερά δόντια , ωμοπλάτη ελέφαντα , δόντια τίγρης , οστά και απομεινάρια λιονταριών λύκων και ύαινες.

Αρχαιολογικό μουσείο πόλης Σάμου

Το μουσείο έχει 2 κτήρια:

α) Το παλαιό Μουσείο. Πρόκειται για το “Πασχάλειο αρχαιοφυλάκειον” που κτίσθηκε το 1912.

β) Στο νέο Μουσείο. Εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 1987 παρουσία μάλιστα του Γερμανού Προέδρου και στεγάζει τη συλλογή της αρχαϊκής γλυπτικής. Κτίσθηκε με δαπάνη του μορφωτικού ιδρύματος της VOLKSWAGEN.

Το μουσείο θεωρείται από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στην Ελλάδα . Υπάρχουν εκθέματα απο την Αρχαϊκή περίοδο . Πολυάριθμα γλυπτά του 5ου ,6ου και 7ου αιώνα π.Χ . όπως ο πανέμορφος και πανύψηλος Κούρος , σαρκοφάγοι , Ιωνικές κολώνες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα . Επίσης στη συλλογή θα βρείτε αξιόλογα κομμάτια απο την Ελληνιστική περίοδο όπως προτομές και αφιερωτικές προσφορές.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ( ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ )

Το μουσείο είναι γεμάτο από σπάνια εκθέματα από το Χριστιανικό πολιτισμό όπως χειρόγραφα και γράμματα από τον Πατριάρχη , ιερά εκκλησιαστικά κειμήλια και άμφια Ανώτατων Ιερέων όπως τον μανδία του Έλληνα εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του 4ου .