ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ( ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΟΙ )

Το επιβλητικό αυτό μοναστήρι είναι χτισμένο κοντά στο χωριό Μαυρατζαίοι ,το 1592 από το Νήλιο , ένα μοναχό που ζούσε στο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας , ο οποίος έσκαψε και βρήκε εκεί την ιερή εικόνα του Τιμίου Σταυρού το 1582 . Το μοναστήρι έχει τη μορφή κάστρου για να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ( ΚΟΥΜΑΡΑΔΑΙΟΙ )

Χτισμένη το 1586 από τους μοναχούς Νήλιο και Διονύσιο που έφτασαν στη Σάμο από το όρος Λάτρος της Ασίας .Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού με σπάνιες τοιχογραφίες . Ένα από τα πιο φημισμένα μοναστήρια του Νησίου.

ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ( ΒΛΑΜΑΡΗ )

Χτισμένο το 1695 από το Μελέτιο στην περιοχή Βλαμαρή μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Σάμου . Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον υπέροχο ναό Βασιλικού ρυθμού καθώς και τις όμορφες τοιχογραφίες.

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ( ΒΛΑΜΑΡΗ )

Χτισμένο το 17ο αιώνα από το μοναχό Δωρόθεο. Βρίσκεται δυτικά της Βλαμαρής στην κορυφή ενός λόφου με υπέροχη θέα . Ο ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ( ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ ΟΡΟΣ ΚΕΡΚΗ )

Χτισμένο πάνω από την παραλία στην περιοχή Βοτσαλάκια . Μέσα σε μια καταπράσινη δασώδη περιοχή του Όρους Κέρκη . Είναι γυναικείο μοναστήρι που ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Η μονή αυτή είναι κάτω από την δικαιοδοσία του Πανάγιου Τάφου της Ιερουσαλήμ . Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το χωρίο Παλαιοχώρι στην περιοχή Μαραθοκάμπου , κοντά σε μια ήσυχη παραλία.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΡΟΝΤΙΑΝΗ ( ΒΟΥΡΛΙΩΤΕΣ )

Το όμορφο αυτό μοναστήρι του 16ου αιώνα .Βρίσκεται περίπου 2 χλμ απο το χωρίο Βουρλιώτες.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ( ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΠΟΤΑΜΙ )

Στην περιοχή του Καρλοβάσου κοντά στην παραλία Ποτάμι , ακολουθώντας ένα γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στην λεγόμενη <<Μικρή Ελβετία >>λόγω της υπέροχης θέας και τους φημισμένους καταρράκτες , βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος .Χρονολογείται το 14ο αιώνα και είναι από τους πιο παλιούς ναούς του νησιού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ( ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ )

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρλόβασσι στο δρόμο προς το χωριό Κονταίικα βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία , χτισμένο από μοναχούς που ήρθαν από το βυζαντινό μοναστήρι της Χίου το 1625.

ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ ( ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ )

Περίπου 1 χλμ. από το Πυθαγόρειο στην πλαγιά του βουνού Καστρί και κοντά στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής . Μέσα σε μια σπηλιά είναι χτισμένο το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας. Επίσης υπάρχουν και άλλες σπηλιές που χρησίμευαν σαν κελιά που φιλοξενούσαν τους μοναχούς . Στην ίδια περιοχή υπάρχει και ένα μικρότερο νεότερο εκκλησάκι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι επισκέπτες στα μοναστήρια θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι.