ΣΠΗΛΙΕΣ

Κακοπέρατο

Βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Κοσμαδαίοι και απέχει περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Πριν από το σπήλαιο υπάρχει Μετόχιο με το όνομα “του Χατζημανώλη”, με μικρό Ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή και διώροφο κτίριο με κελιά. Κατόπιν βαδίζουμε ένα τέταρτο της ώρας σε ένα δύσκολο, δύσβατο, επικίνδυνο μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο του σπηλαίου.

Το σπήλαιο έχει ύψος τριάντα μέτρα και πλάτος οχτώ. Στο βάθος του υπάρχει δεξαμενή όπου υπάρχει νερό από τους σταλακτίτες, ο κτύπος των οποίων δημιουργεί αίσθημα φόβου. Από καιρό σε καιρό, όταν πνέουν άνεμοι, πέφτουν μικροί λίθοι από την απότομη ανατολική πλευρά του Κέρκη.

Η Σαραντασκαλιώτισσα

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Κέρκη, προς τη περιοχή της κωμοπόλεως του Μαραθοκάμπου. Ανεβαίνουμε 40 πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στο σπήλαιο, εξωτερικά του οποίου βρίσκεται μικρός Ναός αφιερωμένος στη Θεοτόκο. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει μικρή δεξαμενή, γεμάτη νερό από τους σταλακτίτες και εν συνεχεία αρχίζει το βάραθρο.

Παναγία η Μακρινή

Ξεκινάμε από το χωριό Καλλιθέα, και κατόπιν πορείας μια ώρας φθάνουμε στην Βορειοδυτική πλευρά του Κέρκη, σε υψόμετρο 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σπήλαιο έχει αρκετό ύψος και πλάτος. Εντός είναι κτισμένος ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Αγία Τριάδα

Πάνω από το σπήλαιο της Μακρινής και κατόπιν δέκα λεπτά απότομης ανάβασης βρίσκουμε το σπήλαιο. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει Ναός τιμώμενος στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Πλαγίως και προς το νότιο μέρος του Ναού ανοίγεται σήραγγα μέσα στην οποία μπορεί να προχωρήσει άνθρωπος μέχρι στα περίπου εβδομήντα μέτρα. Μετά στενεύει τόσο πολύ η δίοδος, ώστε είναι αδύνατο να συνεχιστεί η διάβαση.

Το σπήλαιο του Παναρέτου

Βρίσκεται νότια του σπηλαίου του Κακοπέρατου, περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Η περιφέρεια του είναι 3 μέτρα. Το 1815 περίπου μ.Χ., κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Ο Ιερέας Πανάρετος από τους Φούρνους θέλησε να το εξερευνήσει. Έδεσε λοιπόν ένα σχοινί από μια πέτρα και άρχισε να κατεβαίνει. Αλλά μετά από λίγο τον κατέλαβε σκοτοδίνη και έπεσε εντός του βάθους του σπηλαίου. Κατά άλλους, από απροσεξία πλησίασε το κερί που κρατούσε στο σκοινί, το οποίο κάηκε με αποτέλεσμα να κοπεί. Οι δύο σύντροφοι του, ο Ανδρέας και Ιωαννίκιος, προσπάθησαν να τον σώσουν αλλά την ίδια τύχη είχαν και’ κείνοι.

Το σπήλαιο του Πυθαγόρα

Βρίσκεται στην Νοτιοδυτική πλευρά του Κέρκη. Έχει εμβαδόν περίπου 200 τετρ. μέτρων και η ανάβασή του θεωρείται δύσκολη. Σε αυτό το σπήλαιο κατέφυγε ο Πυθαγόρας καθώς και πολλοί Σαμιώτες κατά τα χρόνια των πολέμων.

Το Κανδήλι

Βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του Κέρκη σε ύψος 800 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τις σκοτεινές και νεφελώδεις νύχτες εκπέμπει ένα φως από το σπήλαιο το οποίο πολλοί ναυτικοί κατά καιρούς είδαν. Λέγεται ότι το σπήλαιο αυτό κρύπτει το νεκρό σώμα του Ευαγγελιστού Ιωάννη……….

“……. το λείψανον το άγιον αποκεκρυμμένον

τοις πάσιν ως την σήμερον και το εξακουσμένων

Λείψανον το παρθενικόν εκείνου του Παρθένου,

Του Θεολόγου μαθητού του και ηγαπημένου.

Αυτό μετέστη, λέγουσιν, εις ένα των Σπηλαίων,

Εις ένα όρος υψηλόν και των πολλά τραχέων.

Και όλοι σ’αυτό πείθονται και το ομολογούσι,

Και δια το κανδήλιον, όπου εκεί θεωρούσι,

Την νύκτα από το πέλαγος πολλοί και προσκυνούσι,

Όσοι το μέρος πλέουσιν αυτό το περνούσι.

Και διατί η Σάμος μου αυτή, όπου παινείται,

Ανάμεσα σ’την Έφεσον και εις την Πάτμον κείται.

Όπου ο Θεολόγος μας με τούταις και της δύο

Είχε να κάμη πλειότερο εν τω παρόντι βίω….

Δεν είναι όμως δυνατον εκεί να αναβώσι.

Δια κρημνούς τους φοβερούς να παν αν το ιδώσι

Πολλοί, πολλά επάσχισαν πλην πάντοτε ματαίως,

Κανείς δεν αξιώθηκεν ή παλαιός ή νέος.

Θωρείς εδώ δε περισσά σπήλαια και κελλία

Ανδρών οσίων παλαιών, και χαίρει η καρδία,

Αγάπη προς τον Άγιον μεγάλη και τελεία

Να το ιδή το λείψανον αυτό, δυνάμει θεία

ότι αλλιώς δεν δύναται δύναμις ανθρωπεία…”

Των Μύλων

Το σπήλαιο αυτό είναι διώροφο και εξαιρετικά όμορφο.

Μια έρευνα που έγινε πριν από πολλά χρόνια στην Σάμο από την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρεία, αποκάλυψε 67 σπήλαια μικρά και μεγάλα. Τα σπήλαιά της Σάμου δεν προσφέρονται ακόμη στους επισκέπτες για εκδρομές και επισκέψεις.

 

ΚΑΣΤΡΑ

Στη Σάμο θα βρείτε πολλά μικρά κάστρα χτισμένα για να προστατεύουν τους κατοίκους απο πειρατές και διάφορους επιδρομείς τα παλαιότερα χρόνια .

Της Λουλουδας

Χτισμένο 600 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και περίπου 30 λεπτά

Β Α από τη Μονή Βροντά . Πήρε το όνομα του από την κόρη ενός ιερέα ή οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας από αυτό το βράχο . Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει τα θεμέλια ενός δύμετρου ναού και τα ίχνη ενός υδραγωγείου.

Του Λαζαρου

Κοντά στην κορυφή του βουνού Άμπελος , δυτικά του κάστρου της Λουλούδας και νότια της Μονής Βροντά ο επισκέπτης μπορεί να δει τα θεμέλια ενός ναού και μέρος από τα τείχη του κάστρου.

Των Σαραντίδων

Πάνω από το χωριό Κοντακέικα , στα Ανατολικά , βρίσκεται το κάστρο του Σαραντίδη όπου ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει και απομεινάρια μιας παλιάς βυζαντινής εκκλησίας.

Του Λυκούργου

Το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο πάνω στο νησί βρίσκεται στο Πυθαγόρειο , δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος .Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλιού βενετικού κάστρου και ήταν το βασικό σημείο επίθεσης των Σαμίων κατά των Τούρκων εισβολέων.

Του Σαρακίνη

Μετά το Ηραίο , κοντά στο χωριό Μύλοι , βρίσκεται ο πύργος του Σαρακίνη.

Στα μέσα του 16ου αιώνα ο σουλτάνος παραχώρησε ειδικά προνόμια σε όσους ήθελαν να κατοικήσουν στη Σάμο , που έγιναν αιτία να εγκατασταθούν στο νησί πολλοί νέοι οικιστές. Στον Έλληνα πλοηγό του Κιλίτζ Πασα , Σαρακίνη από την Πάτμο , χαρίστηκε τότε μια μεγάλη έκταση στην περιοχή των Μύλων , κι εκεί ο Σαρακίνης έχτισε τον πύργο του το 1577.