Το νησί της Σάμου βρίσκεται απέναντι από την αρχαία πόλη της Εφέσου .

Η Έφεσος ήταν στην αρχαιότητα μεγάλο λιμάνι και ένα ισχυρό εμπορικό κέντρο . Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαιότητα λόγω της στρατηγικής θέσης της . Η πόλη ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής στην αρχαία Ελλάδα, τους ρωμαϊκούς χρόνους αλλά ακόμα και στα πρώτα χριστιανικά χρόνια .

Στην Έφεσο ο επισκέπτης μπορεί να δει καλλίτερα από πουθενά αλλού τον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο να ξεδιπλώνεται . Μετά από 150 χρόνια ανασκαφών η Έφεσος είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη αρχαία πόλη και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχει εξερευνηθεί το 82% της έκτασής της !

Σαν πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Μικράς Ασίας ήταν μια ολοζώντανή πόλη 250.000 ίσως και 400.000 κατοίκων . Αν μετρήσει κάποιος και τους αναρίθμητους εμπόρους , ναυτικούς και προσκυνητές στο διάσημο ναό της Άρτεμις , οι αριθμοί γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι και στην Έφεσο μπορούσε να συναντηθεί όλος ο πλούτος της Μεσογείου και των ανθρώπων της . Τόσο σημαντική ήταν η πόλη που ο ναός της Άρτεμις θεωρούνταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο , ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας .

Σήμερα και με τις επιχωματώσεις, η αρχαία Έφεσος έχει βρεθεί περίπου 30 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Kusadasi . Υπάρχουν καθημερινές εκδρομές από την πόλη της Σάμου ή το Πυθαγόρειο για την Έφεσο. Κλείστε online εδώ.